Veel mensen vragen zich af, wat is die huisstofmijt nu precies.

Huisstofmijten zijn niets minder dan hele kleine diertjes van ongeveer 0,1 à 0,5 mm. Je ziet ze dus niet! Maar ze zijn talrijk aanwezig bij iedereen in huis. Huisstofmijten zijn aanwezig in gestoffeerde meubels (zitbanken, hockers,...), tapijten, gordijnen, matrassen en hoofdkussens. 

Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat uw huis deze ongewenste diertjes op bezoek krijgt. Huisstofmijtallergie wordt in tegenstelling tot wat velen denken, niet veroorzaakt door de hoeveelheid stof in huis of door de mijt zelf. De mijt voedt zich met menselijke huidschilfers die we achterlaten in ons dagelijks doen en laten en het zijn de uitwerpselen van de mijt welke voor de allergie zorgen. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de eigenlijke allergeendragers. Aangezien deze uitwerpselen zo klein zijn, ademen wij deze nadat ze zijn uitgedroogd net zoals stofdeeltjes heel eenvoudig in. Hierdoor ontstaat de allergische reactie op huisstofmijt. 

Niet iedereen heeft evenveel last van deze allergie, maar mensen die er aan lijden, ervaren allergische reacties aan de luchtwegen en de neus, samen met een irritatie aan het oogbindvlies. Vaak ook in de longen (in de longblaasjes en de bronchiën). Mensen die allergisch reageren op de huisstofmijt, zullen voornamelijk symptomen zoals hoes, astma, niezen en tranende ogen hebben en dit voornamelijk tijdens de nacht.